İnsan Hakları İzleme Bültenin 26. Sayısı Yayımlandı

Merhaba,

İzlem’in 26. sayısıyla karşınızdayız.

İlk haberimiz Sivas Madımak Otel’de 2 Temmuz 1993’te 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından uzun süre bulunamadıkları için dosyaları ana dava dosyasından ayrılan 7 sanıkla ilgili davayı ölüm ve zamanaşımı gerekçeleriyle düşüren mahkeme, gerekçeli kararına ilişkin.

İkinci haberimiz ise 17 yaşında oklunun demir kapısına sıkışarak yaşamını yitiren Anıl Erdem’in davası hakkında. Bilirkişi raporuna göre Anıl Erdem’in ölümünden sorumlu olduğu belirtilen okul müdürü hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 18 bin 200 TL para cezasına dönüştürülen ceza 1’er ay arayla 24 eşit taksitle ödenecek.

AKDER, MAZLUM-DER, İHH, Yüzleşme Derneği, Başkent Kadın Platformu, İLK-DER ve Gökkuşağı Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin Adıyaman’da, Alevi ve Kürt ailelerin oturduğu Karapınar mahallesindeki evlerin kapılarının işaretlenmesi olayıyla ilgili çağrıcı raporuna da bu sayımızda yer alan başka haber.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast’a, tasarlayarak adam öldürme ve ruhsatsız silah taşıma suçlarından verilen 22 yıl 10 aylık hapis cezasını onamasına ilişkin ayrıntılar ise dördüncü haberimizde…

Adalet Bakanlığı ile Yargıtay’ın, Mardin’de 13 yaşında 26 kişiye satılan N.Ç. ile ilgili davada, sanıklara çocuğun rızasıyla ilişkiye girdiği gerekçesiyle düşük ceza verilmesini eski Türk Ceza Kanunu’na bağlamasına karşılık, Bartın’da yaşanan ve yeni TCK’nın uygulanacağı olayda savcılığın “rıza” vurgusunun ayrıntılarını da bir sonraki haberimizde okuyabilirsiniz.

12 Eylül 2010 referandumuyla fişlemelerin tarihe karışmasını amaçlayan hükümet, bu konuda attığı yasal adımlara rağmen başarılı olamadı. Anayasal engele rağmen uygulayıcıların fişlemelere ve ellerindeki fişlere göre karar vermeye devam ettiği, bu konudaki genelgelerin bile halen yürürlükte olduğu Tunceli’de yaşanan ve açığa çıkan aile boyu fişleme olayıyla ilgili haberimizi de bu sayımızda okuyabilirsiniz.

Bu sayımızda yer alan AİHM kararı ise bir pilot karar yer veriyoruz. AİHM’deki olumsuz sicilini temizlemek için Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak komisyonda, uzun yargılama konusundaki hak ihlallerini görüşme ve mağdurlara tazminat ödeme kararı alan Türkiye, bu davada 15 bin 600 euro tazminat ödemeye mahkum oldu. Ayrıntılar son haberimizde.

İyi okumalar.

İzlem’in 26. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız. (Pdf, 360 KB)