İnsan Hakları İzleme Bültenin 22. Sayısı Yayımlandı

22. Sayımız yeni haberlerle karşınızda… Bu sayımızda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan ilginç bir belirlemeye yer verdik. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, eşini trafik kazasında kaybeden 43 yaşındaki dul kadının tekrar evlenme ihtimalinin düşük olduğu gerekçesiyle verilecek “destekten yoksun kalma tazminatının” yüksek belirlenmesine hükmetti. Haberin ayrıntılarını bültenimizde okuyabilirsiniz.

Bir başka haberimiz ise kapatılan Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’ne (Ulucanlar), mahkumların sayım vermemesi gerekçe gösterilerek 26 Eylül 1999’da düzenlenen, vücutlarında ağır darp izleri de bulunan 10 mahkumun silahla vurularak öldürüldüğü operasyonun yıldönümünde verilen tartışmalı kararla ilgili. Operasyonda ölen mahkumlardan Ahmet Savran için ailesine tazminat ödenmesine karar veren Danıştay, daha önce mahkumlardan Önder Gençaslan’ın ailesinin açtığı davada yaptığı gibi, Savran gibi öldürülen İsmet Kavaklıoğlu’nun ailesinin tazminat talebini, “karar düzeltme” aşamasında geri çevirdi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi de ceza talebi olmaksızın, idare mahkemesi kararıyla açılabilen davada, operasyonu gerçekleştiren askerlerin beraatine karar verdi.

Kadın cinayetlerinin büyük bölümünde katillere uygulanan “tahrik indirimi” ayıbından kurtulamayan Türkiye’de, bu kez de Kürtçe şarkı söylediği için 31 yaşında öldürülen Emrah Gezer’e ateş eden polis memuruna “tahrik” indirimi yapıldı. Konuyla ilgili ayrıntıları yerel kararlar bölümünde okuyabilirsiniz.

Bültenimizde yer alan bir başka üzücü karar da Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nden. Gazete dağıtımı yaparken gözaltına alınan, önce karakolda, sonra cezaevi girişinde işkence gören, daha sonra da cezaevinde işkenceyle öldürülen Engin Çeber davasında, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği tarihi kararı bozdu. Dairenin verdiği karara göre, dava yeni avukatlarla sil baştan yeniden görülecek. Bu süreçte, Çeber’i işkenceyle öldürdüğü için ilk yargılamada müebbet hapse mahkum edilen ve 3 yıldır tutuklu bulunan 4 cezaevi görevlisi, uzun tutukluluğu sınırlayan düzenlemeler nedeniyle tahliye olabilecek.

Bu sayımızın belki de tek sevindirici haberi hasta tutukluya refakatçi ve ziyaretçi hakkının verilmesiyle ilgili. Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre, artık hastanede yatarak tedavi gören tutuklu ve hükümlülerin yanında, hekim raporuyla eşi, annesi, babası, kardeşi ya da çocuğu refakatçi kalabilecek, tutuklu ve hükümlüler hastanelerde ziyaretçi kabul edebilecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden ise iki karar yer alıyor bu sayımızda. İlk karar Kocaeli Alemdar ve Kocaeli Tepecik Vergi Müdürlüklerinde memur olarak çalışan Akın Şişman, Sedat Altun, Mehmet Necmettin Araz ve Hasan Turanlı hakkında, üyesi oldukları KESK’in 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin afişlerini işyerinde sendika duyuruları için ayrılan yerin dışında bir yere astıkları gerekçesiyle disiplin soruşturması hakkında.

İkinci karar ise 20 Nisan 2001’de, Veysel Şahin’in 1994’te mahkûm olduğu hapis cezasının infazı için kaldığı F tipi cezaevinde gerçekleştirilen açlık grevi sırasında idareye karşı ayaklanmak suçundan dava açılmasıyla ilgili.

İyi okumalar.

İzlem’in 22. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız. izlem_22

YÜRÜTME:
– Hasta Tutukluya Refakatçi ve Ziyaretçi Hakkı

YARGI (Yerel Kararlar):
– Yargıtay Hukuk Genel Kurulundan İlginç belirleme: 41-50 Yaş Aralığındaki Dul Eşin Evlenme Şansı Yüzde 2
– Ulucanlar Adaleti
– “Tahrik Ülkesinde” Gelinen Son Nokta: “Bilinçli Söylememiştir”
– Çeber Davası Silbaştan: İşkencecilere Tahliye Yolu

YARGI (Uluslararası Kararlar)
– İşyerine 1 Mayıs Afişi Asan Memurun Cezalandırılması Sözleşme’ye Aykırı
– Yargıdaki Tahliye Bürokrasisi İhlale Neden Oldu