İnsan Hakları İzleme Bültenin 20. Sayısı Yayımlandı

Merhaba,

20. sayımızla yeniden karşınızdayız.

İlk haberimiz, 12 Eylül referandumuyla üye ve daire sayısı artırılarak yapısı değiştirilen Danıştay, uzun yıllardır büyük eleştirilere yol açan “ehliyet” konusundaki kritik kararıyla ilgili. Söz konusu kararla, Danıştay’ın uzun yıllardır uyguladığı “Konu laiklikse, sendikalar ve diğer taraflar dava açabilir” içtihadı da ortadan kalktı.

İkinci haberimiz ise; şike soruşturmasının hedefindeki Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın sağlık sorunlarına rağmen sorgulanma ısrarıyla ilgili. Savcılığın gözaltı kararını yakalama kararına çevirmesiyle, sağlık sorunlarıyla boğuşmasına rağmen olağan en yüksek süre olan 4 günün iki katı gözaltında kalan Yıldırım’ın avukatları, yaşananları “işkence” olarak niteledi. Olayın ayrıntılarını haberimizde okuyabilirsiniz.

Bir başka haberimiz Anayasa Mahkemesinin, bakaya suçlarında zamanaşımı süresinin, askerlik muafiyetinin bittiği 41 yaşından itibaren başlayacağı kuralını iptal etmesi hakkında. Artık bakaya suçlarında, zamanaşımı süresi diğer suçlarda olduğu gibi eyleme başlandığı tarihten itibaren başlayacak.

Yürütme bölümümüzde yer alan bir haberimizde ise 2 Temmuz 1993’de Sivas Madımak Oteli’nde meydana gelen 33 sanatçı ve aydın, 2 otel görevlisi ve 2 göstericinin yaşamını yitirdiği katliamdan 18 yıl sonra, müze yapılmayarak Bilim ve Kültür Merkezi’ne çevrilen Madımak Oteli’nin “anı köşesindeki” anıtta, saldırgan grupta yer alan ve olaylarda ölen 2 göstericinin isminin de yazılmasına ilişkin tepkilere yer veriliyor.

Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve KCK sanıklarının milletvekili seçilmelerine rağmen tahliye edilmemeleriyle gündeme gelen CHP’nin, bütünüyle kaldırılması için yasa teklifi verdiği özel yetkili mahkemelere yenileri eklendi. HSYK, İstanbul’a açılacak olası yeni davalara bakması için özel yetkili 15, 16 ve 17. ağır ceza mahkemelerinin kurulmasını kararlaştırdı. Mahkemelere bir bölümü Haberal’ın tahliye talebini reddettikleri için haklarında tazminat davası açılmasıyla gündeme gelen hakimlerin de arasında bulunduğu İstanbul’daki özel yetkili mahkemelerde görevli hakimler atandı. Konuyla ilgili ayrıntılar yine Yürütme bölümümüzde.

Bu sayıda da yine AİHM’de verilen Türkiye ile ilgili kararlara yer verdik.

İyi okumalar dileriz.

İzlem’in 20. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız. izlem-20

YARGI (Yerel Kararlar):

– “Konu Laiklik Olsa Bile” Dava Açılamayacak

– Tutuklama Israrı, Yaşam Hakkının Önüne Geçti

– Askeri Ceza Kanunu’na Zamanaşımı Ayarı

– Tezkereye Kadar Sigara “Yasak”

YÜRÜTME:

– “Babalarımızın Adını Oradan İndirin”

– İstanbul’a Üç Özel Yetkili Mahkeme

YARGI (Uluslararası Kararlar)

– AİHM: Askerde İntihar Bile Devletin Sorumluluğunda

– Türkiye, Cezaevi Operasyonu Nedeniyle Yine Ağır Bir Tazminata Mahkûm Oldu