Uluslararası Adalet Günü: Dünya Cezasızlığın Sona Erdirilmesi İçin Kurulan Sistemin 13. Yıldönümünü

Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu, Roma Statüsü’ne taraf olmayan tüm devletleri ve Türkiye’yi, Statü’ye taraf olmaya bir kez daha davet eder.

1998 yılının 17 Temmuzunda Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kuran Roma Statüsü, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi. Bugün 139 devletin imzaladığı, 116 devletin taraf olduğu Statü ile kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçunun takibi konusunda tüm dünya üzerinde etkili tek hukuk mekanizması olarak varlığını sürdürüyor.

1993 yılından beri bahsi geçen bu suçların, aralarında Bosna-Hersek, Ruanda, Sierra Leone ve Sudan’ın bulunduğu 12 farklı ülkede işlendiği iddialarına ilişkin 6 farklı uluslararası ya da özel mahkemede 200 civarında sanık hakkında 181 dava açıldı. Birçok devletin ulusal yargı mekanizmalarında bu suçlara ilişkin davalar hala devam etmekte. Dünya üzerinde işlenen “en ciddi suçlar” olarak adlandırılan soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçunun önlenmesi, faillerinin cezasız kalmaması için çalışan UCM, bugüne kadar 6 ülkedeki ihlallerle ilgili soruşturma başlattı, 18 yakalama, 9 tutuklama kararı yayınladı. Bu kararlarının en sonuncusu, 27 Haziran 2011 tarihinde Libya lideri Muammer Kaddafi, oğlu ve hükümet sözcüsü Seyfülislam Kaddafi ve askeri istihbarat başkanı Abdullah El Senussi hakkında, insanlığa karşı suçlar işlendiği iddiasıyla alındı.

Statü’nün kabul edilişinden beri bütün dünyada 17 Temmuz, Uluslararası Adalet Günü olarak kutlanıyor. Bugün vesilesiyle, yirmi iki Türkiyeli Sivil Toplum Kuruluşunun oluşturduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu olarak bir kez daha Türkiye’yi, evrensel adaletin yerleşmesi;  soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçunu işleyen faillerin cezasız kalmasının önlenmesi için Roma Statüsüyle kurulan sisteme dâhil olmaya davet ediyoruz. Türkiye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kuran Roma Statüsü’ne katılımı, Türkiye’yi her türlü iç ve dış sorunuyla yüzleşebilen medeni toplumların bir parçası haline getirecektir.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ KOALİSYONU