İnsan Hakları Savunucusu Av. Filiz Kalaycı Serbest Bırakıldı!

İnsan Hakları Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Anlar, Av. Filiz Kalaycı ve dernek üyeleri Av. Halil İbrahim Vargün, Av. Murat Vargün ve Nedim Taş “yasadışı örgüt üyeliği” suçlamasıyla 12 Mayıs 2009 günü Ankara’da gözaltına alındılar, büroları ve evleri aranarak, Ankara TEM Şube Müdürlüğüne götürüldüler. Gözaltının dördüncü gününde tüm avukatlar serbest bırakıldı. Nedim Taş tutuklandı. Savcılığın itirazı üzerine Av. Filiz Kalaycı 28 Mayıs 2009 günü Ankara’da tutuklandı ve Sincan Kapalı F Tipi Kadın Cezaevine konuldu.

Av Filiz Kalaycı’nın ve diğer üç avukatla birlikte Nedim Taş’ın ilk duruşması 09.11.2009 tarihinde yapılmasına rağmen, Av. Filiz Kalaycı ve Nedim Taş hakkında tahliye kararı verilmedi. Davanın 2. duruşması 28.01.2010 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı ve Av. Filiz Kalaycı serbest bırakıldı.

Filiz Kalaycı ve diğer avukatların savunmalık mesleğini ve insan hakları savunuculuğu çalışmalarını engellemek isteyen ve bu arkadaşlarımız üzerinden diğer avukatlara ve aktivistlere gözdağı vermek isteyen kolluğun hukuka aykırı deliller uydurması sonucu böyle bir dava açıldı. Bu hukuka aykırı suçlamalar 2 celsede de açığa çıktı. Arkadaşlarımızın savunmalığını 274 avukat vekâlet alarak üstlendi. Davanın ilk celsesinde 130’un üzerinde avukat, ikinci celsede her türlü hava muhalefetine rağmen 90’nın üzerinde avukat hazır bulundu.

Arkadaşlarımızın savunmalığını yapan Ankara, Diyarbakır ve Şırnak Barolarının Sayın Başkanlarına, ÇHD Sayın Başkanına, ÇHD ve İHD yönetici ve üyesi Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Adana, Mersin, İzmir, Van, Şırnak, Kars, Gaziantep, Hatay, Antalya, Adıyaman, Bursa, Mardin, Ağrı, Siirt, Tunceli ve Bingöl Barolarına kayıtlı avukatlara, duruşmalarda bizleri yalnız bırakmayan yerli ve yabancı kurum temsilcilerine, aktivist ve insan hakları savunucularına teşekkür ederiz.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZ