BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Açıklaması

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Türkiye’den Gezi Parkı protestocularına aşırı güç kullanımı iddialarını araştırmasını istedi

 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Basın Sözcüsü Cécile Pouilly, bugün düzenlenen (4 Haziran) basın toplantısında, Türkiye’de yaşanan gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Pouilly, OHCHR’in Taksim Gezi Parkıyla ilgili olarak göstericilere emniyet birimleri tarafından orantısız güç kullanıldığına dair çıkan haberlerden dolayı endişelendiğini belirtti.

Pouilly, resmi makamların orantısız güç kullanmış olabileceğini kabul etmelerini memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti ve yasaları ve uluslararası insan hakları standartlarını ihlal eden emniyet mensupları hakkında soruşturma başlatılmasını istedi. Açıklamada, soruşturmaların hızlı, kapsamlı, bağımsız ve tarafsız olarak yapılması gerektiği belirtildi ve ihlalleri gerçekleştirenler hakkında yasal işlem yapılması istendi.

Pouilly, Türkiye genelinde çok sayıda kişinin göz altına alındığı ve onlarcasının yaralandığı konusunda haberler yayınladığını belirtti. Yaralananlara acil olarak tıbbi yardım yapılması ve göz altına alınan ve tutuklananların insan haklarına öncelik verilmesini, keyfi göz altına almalara izin verilmemesini istedi.

Pouilly, OHCHR’in Türkiye’den barışçıl gösteri hakkının tam olarak korunmasını, protestoculardan da gösterilerin barışçıl gerçekleştirilmesini istediğini söyledi.

Pouilly, OHCHR’in resmi makamları, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı ile ilgili planlarda sivil toplum ile gerçek anlamda diyaloğa girmeye teşvik ettiğini söyledi.