İnsan Hakları İzleme Bültenin 27. Sayısı Yayımlandı

Merhaba,

İzlem’in 27. sayısıyla karşınızdayız.izlem_27

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, geçtiğimiz aylarda karara bağladığı bir boşanma davasında kadın için “haysiyetli yaşamın” kriterlerini belirledi. Kararda, kadının bir başka erkekle cep telefonu ile konuşmasını ve mesajlaşmasını “haysiyetsiz yaşam” olarak niteleyen yerel mahkemenin yorumu yanlış bulunurken, haysiyetsiz yaşam “başkalarıyla ilişkinin yaşam tarzı olarak benimsenmesi” olarak tanımlandı. Yargıtay’ın kararı bu sayımızda yer alan ilk haberimiz.

Bu sayımızda yer alan bir başka haberimiz ise Yargıtay Ceza Genel Kurulunun, Van’da 1997’de PKK üyesi olduğu gerekçesiyle 433 gün haksız yere tutuklanan ve beraat eden çobanın, beraat kararının kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıl içinde tazminat davası açabileceğine ilişkin kararı hakkında.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin yargılamalar sürerken, Yargıtay 9. Ceza Dairesi de 12 Eylül hukukunun devam ettiğini gösteren bir karara imza attı. 2007’de, 1968 döneminin devrimci önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ı ve Kızıldere’de öldürülen Mahir Çayan’ı, Kızıldere’de anan 32 kişiden 4’üne verilen “katmerli ceza” Yargıtay tarafından onandı.

Yargıtay, 28 kişiye 5 ay hapis cezası veren ancak bu cezayı “hükmün açıklanmasının geriye bırakılması” kapsamına sokan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 12 Eylül döneminde aldıkları, ertelenen cezaları nedeniyle 4 kişinin cezasını bu kapsama sokmamasını yerinde buldu. Buna göre, 4 kişiye verilen 5’er aylık hapis cezası infaz edilecek. Ancak 12 Eylül döneminde şartlı tahliye olan 4 kişinin, aldıkları yeni cezanın ertelenmemesi nedeniyle eski cezalarının kalan kısmını da yatması gündeme geldi. Bu isimlerden Orhan Ocak, savcılık bu yönde karar verirse 2027’e kadar cezaevinde kalacak. Kararın diğer ayrıntılarını bu sayımızda okuyabilirsiniz.

Siirt’te 4 genç kıza, 2 yıl boyunca tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanan 36 kişiden haklarındaki dava sonuçlanan 10 sanık hakkındaki kararın tartışmalı gerekçesine ilişkin haberimizi de yine bu sayımızda okuyabilirsiniz.

Uluslararası kararlar bölümümüzde ise 9 yıl 1 ay tutuklu kalan Mehmet Sarar adlı vatandaşın AİHM’e yaptığı başvuruyla ilgili haber yer alıyor. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine hükmedilen kararda Türkiye’nin tutukluluk konusunda etkili başvuru yollarına sahip olmadığı vurgulanıyor.

İyi Okumalar

İzlem’in 27. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız. (Pdf, 484 KB)

YARGI-Yerel Kararlar:
– Yargının Haysiyetli Yaşam Kriterleri
– Türkçe Bilen Başka Dilde Savunma Yapamaz
– Haksız Tutuklanan Çobana Tazminat
– 12 Eylül hukuku sürüyor: Devrimcileri anmak resmen suç
– Utanç Dosyasının Utançları

YARGI- Uluslararası Kararlar:
– AİHM, Türkiye’yi uzun tutukluluktan mahkûm etti