İnsan Hakları İzleme Bülteninin 18. Sayısı Yayımlandı

18. sayımızla karşınızdayız. Bu sayımızdaki ilk haber, Hrant Dink cinayetinde, Trabzon Emniyeti’nin ihmali bulunduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında ifadesi alınan eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın kamu görevlileri hakkındaki soruşturmaların seyrini değiştirebilecek nitelikteki iddialarıyla ilgili.
İkinci haberimiz ise; Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, operacı Şahin Öğüt hakkındaki davada, yüzlerce tecavüz mağdurunun yeniden muayene dehşetini yaşamasına yol açacak kararına ilişkin…  Genel Kurul, Adalet Bakanlığı’nın “Adli Tıp raporu şart değil, hastanelerden de rapor alınabilir” genelgesine, yasal zorunluluk bulunmamasına ve yerel mahkemenin “insanları yeniden mağdur edeceksiniz” itirazlarına rağmen, tecavüz mağdurunun Adli Tıp’tan rapor almasının zorunlu olduğuna yönelik daire kararını ne yazık ki haklı buldu.

Bir başka haberimiz de 29 yıldır devam eden Devrimci Yol davasıyla ilgili. Yargıtay, yerel mahkemedeki karar duruşmasında bazı sanıkların avukatlarının olmaması nedeniyle verilen bozma kararının yerinde olduğuna hükmetti. Buna göre, dosya, esastan incelenmesi için Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ne gönderilecek. Ancak davanın, yeni iş bölümü gereğince, buradan da Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderilmesi gerekiyor. Bu durum, çok sayıda sanık hakkındaki davanın zamanaşımına girmesine yol açacak.
18. sayımızda yer alan Yargıtay’ın bir başka kararı da SSK ve Bağ-Kur emeklilerini ilgilendiriyor.
Bu sayımızda da yine AİHM’in Türkiye hakkında verdiği kararları da görebilirsiniz.
İlk haberimiz askeri disiplin cezası sürecindeki sistematik ihlalle ilgili. Ersin Pulatlı, askerlik görevini yerine getirdiği sırada garnizonu izinsiz olarak terk etmiş. Bunun üzerine, Pulatlı’ya, birlikteki yüzbaşı tarafından Askeri Ceza Kanunu’nun 171. Maddesi uyarınca 7 gün hapis cezası verilmiş. Yüzbaşının üstü konumundaki albaya itirazda bulunan Pulatlı’nın bu itirazı da reddedilerek ceza infaz edilmiş. Pulatlı, olayda Sözleşme’nin 5. ve 6.  maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle dosyayı AİHM’e taşımış.
İkinci haber ise Abant İzzet Baysal üniversitesinde öğrenci olan Kenan Mak’ın, 1998’de bir saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Kenan Mak’ı anmak için üniversitede yapılan toplantılardan birine katılan Hakan Göl ve Ali Akgöl, jandarmaların müdahalesi sonucu gözaltına alınmasıyla ilgili. Göl ve Akgöl, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet nedeniyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmış ve Ali Akgöl okuldan iki dönem uzaklaştırılmış. İç hukuktaki yargılamaları 8 yıldan fazla süren başvurucular, Sözleşme’nin 10. ve 11. maddelerinin ihlal edildiği iddiasıyla dosyayı AİHM’e taşımış.
 
İyi okumalar!
İzlem’in 18. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız. (Pdf, 372 KB)
 
YARGI (Yerel Kararlar):
– Yasin Hayal İsmini Bile Gizlemişler
– Tecavüz Mağduruna Bir Darbe de Yargıtay’dan
– Dev-Yol Davasında Zamanaşımı Yolda
– Binlerce Emekliye Yargıtay’dan Kötü Haber
YARGI (Uluslararası Kararlar)
– AİHM: Askeri Disiplin Cezası Sürecinde Sistematik İhlal Sorunu Var
– Üniversitedeki Toplantıya Jandarma Müdahalesine Tazminat
– Havaalanında Gözaltı İşlemi: İhlal
İzlem’in önceki sayılarına erişmek için:
İzlem 1-6
İzlem 7-17