Avukat Tahir Elçi Davası Hakkında

Avukat Tahir Elci hakkinda Kaymazlar davasi nedeniyle acilan dava 31 Ocak 08, Persembe, saat 11:00’de Eskisehir’de gorulecektir. Ankara, Diyarbakir, Istanbul, Izmir’den insan haklari kuruluslarinin temsilcileri dayanisma amaciyla davayi izlemek icin Eskisehir’de bulunacaklardir. Dava ile ilgili ozet bilgi asagida dikkatinize sunulmustur.

Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz’ın 2004 yılında Mardin’de öldürülmesiyle ilgili davada ailenin avukatlığını üstlenen Avukat Tahir Elçi hakkında, 19 Aralık 2005 tarihinde yapılan duruşma sonrasında Eskişehir Adliyesi çıkışında yaptığı basın açıklaması nedeniyle açılan davanın duruşması 31 Ocak 2008 günü saat 11.00’de Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Bu duruşmada, Avukat Tahir Elçi’nin sanık sıfatıyla sorgulanması ve savunmasının alınması bekleniyor. Avukat Tahir Elçi, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla, 5237 sayılı Türk Ceza Yasasının 288/1. maddesi uyarınca yargılanıyor. Söz konusu madde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Avukat Tahir Elçi, 19 Aralık 2005 tarihinde yapılan duruşmada kendisiyle Mahkeme Başkanı Osman Açar arasında yaşanan tartışmanın tutanağa geçirilmemesi üzerine, Adliye çıkışında müdahil vekili sıfatıyla yaptığı basın açıklamasında mahkemenin tarafsızlığı konusundaki kaygılarını dile getirmişti. Avukat Tahir Elçi, bu basın açıklamasında geçen cümleler içerisinden, bütünlüğü bozularak ayıklanan, “Çok adil bir tutumla karşı karşıya olduğumuzu düşünmüyorum… Mahkeme başkanından çok adaletli bir tutum görmediğimiz için böyle bir durum yaşandı… Bizim taleplerimize kayıtsız kalındı… Ciddiye alınmayan bir eda ve tutum saptadık… Biz tarafsız bir yargılama istiyoruz… Adaletin burada gerçekleşmesini istiyoruz” şeklindeki ifadeleri nedeniyle yargılanıyor.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün 13.03.2006 tarihinde soruşturma izni vermesi üzerine açılan davanın 14 Haziran 2007 ve 30 Ekim 2007 tarihlerinde görülen ilk iki duruşmasında, mahkeme heyeti davadan çekilmişti. 31 Ocak 2008 günü yapılacak duruşmada, Avukat Tahir Elçi’nin sanık sıfatıyla sorgulanması ve savunmasının alınması bekleniyor.

Türkiye İnsan Hakları Vakfının kurucu üyesi olan Avukat Tahir Elçi, hakkında açılan davaya ilişkin değerlendirmesinde, dava konusunun anayasa ve avukatlık yasasında belirlenen çerçeve içinde tanımlanan görev tanımı içinde kaldığını dile getirdi.